195417
blog

Lako do savršeno organizovanog garderobera

Dolazak novog godišnjeg doba neminovno zahteva i sređivanje garderobera i smenu zimskih i letnjih stvari. Ovo može poslužiti kao savršen razlog za konačno sređivanje garderobe gde će krajnji cilj biti ormar koji je složen uredno i pregledno, gde ćete se lako snalaziti i nećete gubiti puno vremena na smišljanje odevnih kombinacija.

Pa, da krenemo.

Prvo što treba da uradite je da izdvojite vreme kako biste ovu zamisao sproveli do kraja i kako je ne biste odugvlačili danima i tako samo demotivisali sebe. Zatim, pustite svoju omiljenu pesmu na najjače i krenite!

Čišćenje. Sortiranje. Kupovina. To su koraci koje treba preduzeti kako biste bili zadovoljni krajnjim rezultatom i to na krajnje jednostavan način.

Čišćenje.

Svu garderobu iz ormara izbacite napolje. Baš svu! Ormar očistite i osvežite mirisnim kesicama svoje omiljene arome koje možete kupiti u radnjama kao što su Jysk ili Home center ili iskoristite stari trik- ostavite unutra kutijicu sapuna.

Sortiranje.

Svu garderobu koju ste prethodno izvadili iz ormara podelite na grupe:

  • nosim gotovo svakodnevno
  • nisam nosio/la više od godinu dana (zadajte sami neki period)
  • garderoba mi je dosadila
  • garderoba je u lošem stanju
  • malo mi je ili veliko

U prvoj grupi se nalazi garderoba koju zaista nosite i volite i nju ćete kasnije vratiti u ormar. Što se ostatka tiče, odlučite šta je od toga neupotrebljivo i šta ćete baciti, šta se može još uvek nositi ali želite da donirate ili poklonite. Garderobu koju niste nosili godinu dana, sasvim je sigurno da nećete nositi ni ove sezone. Rešite je se!

Nakon sortiranja na ovakav način, potrebno je garderobu vratiti nazad. To učinite tako što ćete je lepo složiti i podeliti na kategorije.

Odlučite da li ćete je sortirati po bojama, po prilici za koju je namenjena ili ćete napraviti neki miks ova dva ili možda nečeg trećeg što vama najviše odgovara.

dzemperi od pamuka

Garderoba sortirana na ovaj način izgledaće mnogo preglednije i moći ćete vrlo lako da odaberete šta ćete obući samo jednim pogledom na ormar.

Kupovina.

Ovo će vam sigurno biti omiljena stavka u celokupnom procesu. I svakako će vam prijati da se nakon napornog rada častite dobrim šopingom.

Kada odlazite u kupovinu obavezno napravite spisak kako ne biste kupili gomilu toga što vam se dopadne na prvi pogled, a kada dođete kući shvatite da nemate uz šta da to kombinujete.

I pazite, u vašem ormaru treba da bude 70% osnovnih stvari (džins, bele košulje, bluze jednostavnog kroja i boja, klasični sako i pantalone, crna haljina…) tačniije sve ono što predstavlja bazu za jedan dobar outfit, što se lako uklapa i što je nosivo u mnogim prilikama. Ostalih 30% treba da čine stvari koje prate određene trendove, koje su svečane ili upečatljive na neki način i koje će razbiti monotoniju osnovnih stvari.

Ne zaboravite da treba da imate jasno definisan stil svog oblačenja i da na osnovu toga kupujete. Osim toga, obratite pažnju na boje, dezene, krojeve koji vam dobro stoje… Vodite računa o tome šta već posedujete i nemojte se mnogo ponavljati. Ne treba vam još jedna crvena haljina pored one 3 koje imate.

Vodite računa i da to što kupite možete lako ukombinovati sa ostatkom svoje garderobe.

Prateći ove smernice ne samo što ćete imati uredan ormar, već ćete imati i organizovaniji život u kome nećete gubiti vreme na banalnosti.

Imate li vi neke trikove prilikom sređivanja garderobe?

Pišite nam u komentarima!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.